БАБ: Биосекторът трябва да е реален приоритет

9 ноември 2017
Коментари 0
Производител на: ДФЗ, МЗХ, Новини, Участия
9 ноември 2017, Коментари 0

Българска асоциация Биопродукти ще продължава да отстоява правата на истинските биофермери, които са силно ощетени от липсата на реална подкрепа за сектора от страна на МЗХГ. Това заяви ръководството на Асоциацията по време на семинар, в който участваха и експерти от аграрното министерство, ДФ „Земеделие“ и БАБХ.

От БАБ настояха за европейски модел на контрол и изразиха публично възмущение от начина на работа на част от сертифициращите фирми, заради които браншът пострада сериозно, а и много от реалните биопроизводители не са получили субсидии.

семинар1

Необходима е спешна промяна в законодателството, касаещо регулирането на биопроизводството и контрола на пазара на биохрани, настояват от БАБ. На семинара браншовата организация получи уверение от Антон Величков, директор на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“ в МЗХГ, че вече има сформирана работна група за написване на нова наредба за биологичното производство, както и за промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз. Според Величков предстоящите законови промени ще решат проблемите на биопроизводителите със сертифициращите фирми.

Биопроизводителите приканват Министерството на земеделието, храните и горите чрез отдел „Биологично земеделие“ да провежда активна политика за промотиране на българското биопроизводство и за разяснителни кампании сред родните потребители, с които да ги убедят в качествата и предимствата на биопродуктите, както и в надеждността на контрола над биопроизводителите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *