БАБ настоява за удължаване на срока за приключване на заявленията за подпомагане

11 май 2020
Коментари 0

Производител на: Новини
11 май 2020, Коментари 0

СТАНОВИЩЕ

относно удължаването на срока за подаване на заявления за подпомагане

от земеделските производители за Кампания 2020

 

 

                Уважаема г-жо Танева,

                Поводът да изпратим писмото до Вас не е свързан с техническата възможност за приключване на заявления, нито с идеята някой да бъде упрекван за забавяне на кампанията. Напротив – оценяваме факта, че въпреки безпрецедентната ситуация на пандемия, общинските служби по земеделие не спряха работа. Бяха положени усилия за онлайн обработка на заявления, заявления за регистрация, участия по различни програми, включително – дистанционно очертаване.

                Разбираме от Вашия отговор, че до момента има приключени заявления, които Вие съизмервате с тези от предходна година. Тогава обаче бяхме свидетели на огромно струпване на хора през последните дни на кампанията и невъзможност тя да бъде приключена в срок. Това наложи Вашето решение при встъпването в длъжност да удължите кампанията с една седмица.

                Днес ние обаче се намираме в съвсем различна ситуация от миналата година. Страната ни все още се намира в извънредно положение.

                До момента мерките на правителството дадоха изключителен резултат по отношение забавянето на разпространението на COVID-19 в страната, а Министерство на земеделието и храните положи сериозни усилия да създаде условия за нормална работа на земеделския сектор, като в същото време се вземат всички предпазни мерки за здравето на фермерите и техните работници.

                Всичко постигнато може да бъде подложено на риск, ако се допусне в рамките на една седмица десетки хиляди бенефициенти да се съберат в земеделските служби, за да приключват заявленията си без санкции. В момента паниката в службите е сериозна, самите служители са притеснени за здравето си, работят по над дванадесет часа на ден, включително дистанционно. Фермери от различни населени места кръстосват страната, за да приключат заявлението си по местоживеене. В стаи от 12-15 квадрата се събират по 6 души /три служителя и три фермера/. След продължителната изолация това създава риск за предаване на всякакви заболявания, вкл. на COVID-19.

                Ситуацията е безпрецедентна за цяла Европа, затова Европейската комисия разреши удължаването на сроковете за подпомагане с ЕДИН МЕСЕЦ! В страната бяха стопирани сроковете дори по съдебни дела, принудителни  производства, кредити, смяна на лични документи и мн.други. Напълно нормално е да бъде удължен и срока за подаване на заявления за подпомагане от фермерите. Не считаме , че няколко седмици ще е от такова голямо значение за сроковете на проверките и на първите плащания. Този срок ще бъде от огромно значение обаче в момента, когато страховете и нервите на земеделците и служителите са на предела си.

                Убедени сме, че ще анализирате данните, които получавате от земеделските служби в страната и ще вземете отговорно решение в случая, тъй като това засяга не само здравето на служителите по места и на фермерите. Това засяга функционирането на целия земеделски сектор и продоволствена обезпеченост на страната, за която Вие вече положихте немалко усилия. Превръщането на земеделските служби в нови огнища на COVID-19 и заразяването на фермерите ще доведе до колапс на цели стопанства. Тъй като случаят не се отнася за работник в офис или цех, където може лесно да се изолират няколко души и да се стопира работата за 14 дни. В случай на карантина на един малък фермер, неговото стопанство остава без грижи, без да има кой да извърши основните мероприятия за сезона, без възможност да се произведе необходимата продукция.

                Надяваме се решението за удължаване, в унисон с досегашната политика на Правителството и препоръките на СЗО, да бъде взето възможно най-бързо, за да се успокоят хората и да се направи нормален график за следващите седмици, така че да се избегне струпването на хора и да се намали в най-голяма степен риска от превръщане на земеделските служби в нови огнища на COVID-19.

 

                Българска Асоциация Биопродукти

                               

55778948_592278657916633_7293964060524019712_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *