БАБ организира на 9 ноември биосеминар в рамките на Интерфуд&Дринк

7 ноември 2017
Коментари 0
Производител на: МЗХ, Новини, Участия
7 ноември 2017, Коментари 0

Развитието на българското биоземеделие и родните биопродукти в контекста на предстоящото председателство на страната ни на Съвета на ЕС са акцентите на предстоящ биосеминар. Форумът е част от деловата съпътстваща програма на международното изложение за храни, напитки, опаковки, машини и технологии – Интерфуд&Дринк.

На 9 ноември (четвъртък) от 10 ч в зала „Вихрен“ на Конгресния център в Интер Експо Център започва организираният от Българска асоциация Биопродукти и Сдружение Агролинк биосеминар на тема „Българските биопродукти по време на българското председателство на Съвета на ЕС“.

За участие в биосеминара са поканени експерти от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Сред темите на предстоящия форум са и изискванията към сертифицираните биопродукти за разпространение в търговската мрежа. Ще се проведе и кръгла маса, организирана от Сдружение Агролинк, на тема: „По-справедлива и зелена търговия в големите супермаркети: Какво е възможното бъдеще?“.

В края на форума е предвидена обща дискусия, както и дегустация на биологични продукти, произведени от членове на Българска Асоциация Биопродукти.

За осма поредна година по време на Интерфуд&Дринк специално обособена Био зона ще събере на едно място експерти, производители и търговци на сертифицирани биопродукти, което дава възможност за представяне на нови продукти и производствени технологии, чрез които да се разшири пазарът на биоиндустрията в България.

БИОСЕМИНАР  

„Българските биопродукти по време на българското председателство на Съвета на ЕС“

09.11.2017 г. (четвъртък), 10.00 ч, зала Вихрен, ет. 2, Конгресен център на ИЕЦ

Организатори: Българска асоциация Биопродукти и Сдружение Агролинк

 

ПРОГРАМА

10:00-10:30 ч – Регистрация

10:30-11:00 ч – Официално откриване на форума

11:00 -11:15 ч – Тема: „Развитие на биологичното земеделие в България“

Антон Величков, Дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство“, МЗХГ

11:15-11:30 ч – Тема: „Развитие на биологичното земеделие в България“

Христо Вълов, Дирекция „Директни плащания“, ДФ „Земеделие“

11:30-12:00 ч -Тема: „Изисквания към сертифицираните биопродукти за разпространение в търговската мрежа“

Камен Николов, БАБХ

12:00-13:00 ч – Кръгла маса, организирана от Сдружение Агролинк на тема: „По-справедлива и зелена търговия в големите супермаркети: Какво е възможното бъдеще?“

Дискусията е разпределена в две направления:

  1. „Какви трябва да бъдат търговските вериги? – желаното бъдеще за веригите на доставки, отношенията между отделните участници във веригата на доставки, социалните и екологични измерения и последствия за производителите, потребителското поведение“
  2. „Какви реални стъпки могат да се предприемат в България?“

Кръглата маса се провежда в рамките на проект „Подкрепа за устойчиви европейски собствени марки на веригите супермаркети като ключов двигател за Европейската година за развитие и след нея“, финансиран от ЕК по програма Europe Aid с партньори от 17 страни от ЕС. Организацията партньор за България е Сдружение за устойчиви екологични решения Агролинк.

 13:00-13:30 ч – Дискусия и дегустация на биологични продукти, произведени от членове на Българска Асоциация Биопродукти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *