Българска Асоциация Биопродукти проведе работна среща със заместник-министър Янко Иванов

8 август 2018
Коментари 0
Производител на: МЗХ
8 август 2018, Коментари 0

Управителният съвет и занимаващи се с биологично животновъдство членове  на Българска Асоциация Биопродукти проведе работна среща със заместник-министър Янко Иванов в МЗХГ, на която беше представена дейността на асоциацията и обсъдени проблемите със Схемата за обвързана подкрепа в сектор животновъдство. Един от главните обсъждани проблеми е доказването на количеството произведено мляко при биологичното животновъдство, което в момента е еднакво с конвенционалното. Беше отправено запитване от Асоциацията, дали могат да се направят промени в Схемата за обвързано подпомагане за животновъдство, и конкретно за био животновъдство, тъй като изискванията за отглеждане на животни по биологичен начин са различни от конвенционалния  метод. При биологичното животновъдство не се използват фуражи и премикси за увеличаване на млеконадоя, както при конвенционалното, а при лечението  на животни, отглеждани по биологичен начин, карантинният срок при употреба на лекарства,  е два пъти по-дълъг от конвенционалния. Всичко това води до занижен добив и млеконадой при биоживотновъдите. Пред заместник-министър Янко Иванов, беше поставен и огромният проблем с пасищата. Николай Василиев, член на БАБ даде предложение, когато се извършва проверка на пасищата, то тя да върви паралелно с проверката на животните.

Албена Симеонова,  председател на БАБ,  изтъкна нуждата от по-засилена реклама на биопродуктите и повишаване доверието на потребителите към тях.

Заместник-министър Янко Иванов увери присъстващите на срещата членове на БАБ, че ще се запознае в детайли с изложените проблеми и ще направи необходимото, за да бъдат решени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *