Втори протест на българските биопроизводители - 22 април, 13ч пред МЗХГ

16 април 2019
Коментари 0
Производител на: Uncategorized
16 април 2019, Коментари 0

Под мотото “ДА на чистата храна и в нашата страна!“ ще се проведе втори протест на българските биопроизводители. Датата е 22 април 2019 г. – от 13ч пред Министерството на земеделието, храните и горите!

Призоваваме ви! Да, точно вас! Всички собственици на бизнес, всички служители, всички майки и бащи, които искат на трапезата им да има БЪЛГАРСКИ биохрани, всички БУДНИ граждани на България!

Призоваваме ви да излезете с нас на протест, за да защитим Българското биопроизводство, да защитим нашето право и това на децата ни да имат достъп до чиста храна и чиста земя!

ДА ГО ЗАЩИТИМ ОТ КАКВО?

От чиновническа некомпетнтност и произвол, от липсата на политика и опитите секторът да бъде поставен изцяло в зависимост от административния апарат на Министерството на земеделието, храните и горите!
От политически решения, които принудиха голяма част от хората да се откажат от биопроизводството у нас, а на останалите не оставиха друг избор, освен да излязат на протест!

Времето между двата протеста оправда подозренията ни и показа недвусмислено, че:

• В МЗХГ няма компетентни ръководители, които да определят политиката и да подпомагат развитието на българското биопроизводство. Решенията в сектора се вземат от назначени лица, които нямат представа от дейността, идеята и философията на БИО-то, нито имат познания за спецификата в отделните видове бизнеси – биоземеделие, преработка и търговия, както и от процеса по сертифицирането им!
• От МЗХГ не си дават сметка за допуснатите грешки, за последствията от действията им и приетите законови разпоредби, пряко влиещи на всички лица в сектора. Това е повод за тревога, че не е налице политика за развитие на сектора, а само се предвиждат санкции, поради неразбиране и липса на държавна подкрепа и желание за развитие на българското биопроизводство!

Ние искаме анализ на случилото се и поемане на отговорност от конкретните виновни отговорни лица. Искаме да се назначат компетентни хора – ръководител и експерти, милеещи и болеещи за българското био. Искаме гаранция, че Био-то е био, искаме стриктен контрол, ясни правила и задължения, еднакви за всички в сектора, прозрачност на всички нива.

ЦЕЛИТЕ НА НАШИЯ ПРОТЕСТ СА :
• Оставка на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на война със сектора, сриване на доверието в българските биопроудкти чрез генериране на постоянни скандали, изчерпан финансов ресурс за био земеделие и липса на подкрепа за навлизащите в сектора нови, реални биопроизводители
• Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установени работещи практики
• Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“
• Разрешаване на използването на вече напечатани етикети и опаковки на клиентите на „Кю Сертификейшън“, „Биоагричерт“ и „Австрия Биогаранти“ до изчерпване на количествата
• Създаване на Национален Консултативен съвет по биологично земеделие с участие на всички заинтересовани страни – биопроизводители, контролиращи лица, неправителствени организации, наука, потребители. Нанесените щети и нарушения имидж могат да бъдат поправени само с максимална прозрачност в системата.

И най-вече да покажем, че ние, гражданите на България, сме БУДНИ и няма да оставим произвола на държавната бюрокрация да унищожи нашия труд и мечти!!!

Българската традиция в биопроизводството е от зората на демокрацията и за 30 години е преминала през различни управления и правителства, но никога не е срещала такива репресивни мерки. Под една идея – БИЛОГИЧНО земеделие, чиста храна и земя, сме се събрали хора от различни браншове и сектори, всички с любов и грижа за създаденото от нас – семейни ферми, фирми за преработка и търговия, създаващи продукти, ценени в Европа и по света.

Нека не допуснем всичко това ще бъде унищожено и закрито!

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ НА ПРОТЕСТ!!!

22 АПРИЛ 13Ч ПРЕД МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *