ИЗЯВЛЕНИЕ на Българска асоциация "Биопродукти"

14 май 2019
Коментари 0
Производител на: ДФЗ, МЗХ, Новини
14 май 2019, Коментари 0

Само преди месец българските биоземеделци излязоха на протест пред Министерството на земеделието, храните и горите, провокирани от натрупани проблеми в последните години, и с ясното искане за реформа, контрол и прозрачност на политиката на министерството в сектора.

Днес, месец по-късно тези искания звучат актуално по отношение на целия сектор „Земеделие“.

Проблемите в биоземеделието, които изглеждаха някак незначителни и засягащи малка група хора, се оказаха системни. Малките разкрития за начина, по който функционира системата, водеха до по-големи. Оказа се, че получаването на отговори е много трудно, защото показва безпринципност и вземане на решения в интерес на определени кръгове и хора.

Това, на което станахме свидетели през последния месец, показва, че управлението на Министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ изискват незабавна и радикална реформа. Необходима е цялостна промяна на политиката чрез отварянето й към проблемите и нуждите на реалните фермери, на реалния бизнес, и към прозрачност при вземане на решенията, постоянен обществен контрол и непримиримост към схемите и измамите.

Оставката на министър Порожанов ние разглеждаме не като индивидуален личностен акт, а като ясен знак, че обществото вече ще бъде нетърпимо към политика, насочена към облагодетелстване с европейски и наши средства на определен малък кръг от хора или партийни централи.

Обединението на 14 асоциации в исканията си за реформа и прозрачност в сектора не само ще продължи, но ще се разширява и ще бъде безапелационно в исканията си към всяко следващо ръководство на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *