Протестът на биопроизводителите с широк отзвук в медиите

10 април 2019
Коментари 0
Производител на: МЗХ, Новини, Участия
10 април 2019, Коментари 0

https://sinor.bg/mb/55293-news-review.html?fbclid=IwAR34QkK6KGoNTNfNrQmU2sAyhfFrCRKrQ0-HBiqWtvdwYd9mnn7TPBNx1vM

Биофермерите са за европейска експертиза на родното законодателство и за оставката на министър Порожанов

За пореден път в 10-годишната история от развитието на биологичното производство в България бизнес и администрация кръстосват шпаги заради зле прокарвани политики в сектора. Но като че ли за първи път днес при протеста, организиран от Българска асоциация „Биопродукти“ пред сградата на министерството на земеделието, администрацията не успя да се защити от справедливите критики, свързани с калпавата нормативна уредба, която ще направи напълно неконкурентоспособно българското биофермерство.

Чашата с днешния протест преля по повод дълго обсъжданата наредба 5 (регламентираща правилата за биологично производство, етикетиране и контрол, както и за издаване на разрешенията за контролна дейност по спазване на правилата на биологичното производство и за последващ официален надзор върху контролиращите лица), обнародвана септември месец 2018 г., по която биофермерите имаха цял куп искания за промени.

Самата наредба беше твърде далеч от принципите на европейското законодателство за биопроизводството и въвеждаше необясними рестрикции спрямо всеки биологичен производител в страната. „Докато в белгийското законодателство сертификат на биофермер се отнема при допуснати 5 вида нарушения, то в българската наредба тези нарушения са цели 59 – рестрикция, която не може да се обясни по никакъв начин“, коментира по време на протеста днес Веселина Ралчева, първият председател на асоциацията. Или казано просто, с тази наредба, ако шофираш без колан, ще ти вземат цялата кола – санкция, която я няма в нито една европейска държава, посочи и Стоилко Апостолов от Фондация „Биоселена“.

Преди повече от месец в рамките на АГРА 2019 г. българските биопроизводители поставиха същите въпроси към българската администрация на семинар, на който бяха поканени и експерти от Германия. Представител на една от сертифициращите български агенции „Кю сертификейшън“ тогава остро разкритикува некадърно направената наредба, доказвайки с аргументи несъответствията между българското и европейско законодателство.

Веднага след тези критики министерството на земеделието отказа да продължи лиценза на две контролиращи организации, една от която беше „Кю сертификейшън“. Проблемът обаче рефлектира върху целия бизнес, тъй като заради действията на администрацията цели 900 биологични фермери (които в момента имат договори за проверка с двете организации) само за един месец ще трябва да хвърлят маса пари, за да се прехвърлят към други сертифициращи организации – в противен случай загубват бизнеса си. Да не говорим да преетикетирането на продукцията, тъй като със смяната на сертифициращия орган вече произведените биохрани трябва да бъдат надписани с новото сертифициращо лице. Все проблеми, за които родната администрация изобщо не се замисля, но удрят по джоба на производителите. Именно затова и днес членовете на асоциацията излязоха на протест, скандирайки срещу умишленото затриване на бизнеса. С мрачнSinorите прогнози, че „както преди години заклаха животните, сега идва ред на биопроизводителите“.

Земеделските производители не за първи път негодуват от маниера за промени в нормативната уредба, които се прокарват зад гърба им от министерството на земеделието. Затова и на днешния протест всички те настояха за прозрачност и равнопоставеност към всички участници в процеса.

От името на колегите си Магдалена Малеева посочи, че като „единствени производители на храна за здравето на нашите деца българските биофермери трябва да бъдат подкрепяни и окуражавани от държавата, както го правят правителствата в останалите европейски държави“. Именно затова и тя постави три важни искания в бъдещия диалог с администрацията – „всички решения в областта на биологичното производство да са ясни и прозрачни за бизнеса, да се направи европейска независима експертиза, която да ревизира българската наредба и не на последно място в администрацията да бъдат назначени компетентни хора, които да вършат работа, а не да стопират бизнеса“.

В тази връзка протестиращите настояха за създаване на Национален консултативен съвет по биологично производство с участието на биофермерите.

Като член на Европейската асоциация на браншовите организации в областта на биологичното земеделие (IFOAM) българската асоциация е информирала колегите си за начина, по който се регламентират условията за работа в България и проблемите, които имат със законодателството. Отговорът от европейските земеделци е, че при промени в нормативната уредба администрацията е длъжна да се допитва до бизнеса, който ще изпълнява изискванията.

След като фермерите отказаха да се качат в министерството за разговор със земеделския министър Румен Порожанов, защото настояха той да слезе и да обясни действията на своите подчинени, министърът реши да даде обяснение за ситуацията пред журналисти.

Въпреки че членовете на асоциацията открито поискаха оставката на Порожанов с мотива за невъзможността администрацията да създаде адекватна нормативна уредба, самият министър заяви, че „основания за оставка няма“.

Според него фактът, че България е на едно от първите места в Европа по наличие на пестициди и други вредни вещества в биохраните, открити от европейските потребители, доказвало необходимостта от строг контрол при създаване на наредбите. Порожанов се позова и на докладите на европейските инспекции и на Сметната палата, установили проблеми в дейността на контролиращите лица, така наречени сертифициращи органи. Премълчано беше, че тези проблеми са станали заради бездействието на министерството, което трябва да контролира тези органи.

Неговите експерти не можаха да отговорят и на въпроса защо писането на наредбите става на тъмно и без участието на бизнеса. Само да припомним, че след като миналата седмица асоциация „Биопродукти“ обяви днешния протест, министерството на земеделието светкавично направи корекции в наредба 5, които отчасти покриват исканията на биологичните производители от есента на миналата година. Остава висящ въпросът защо половин година тези корекции не бяха включени и защо диалогът между бизнес и администрация е толкова далеч от начина, по който останалите европейски администрации защитават бизнесите в своите държави?

Въпреки че в ранния следобед премиерът Бойко Борисов отказа да приеме протестиращите биофермери, те не се отказват от намеренията си да извоюват права за участие в изработването на нормативната уредба, по която реалният бизнес иска да произвежда биологично чисти храни за българските деца. Ръководството на Българска асоциация „Биопродукти“ ще продължи с протестите до одобрение на техните искания за прозрачност при подготовката на законодателството.

http://m.fermer.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%83%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0-news29853.html?fbclid=IwAR1ITAvsz4pLttG_IENuS5MByGDqB1q8uAoznQJoB-5gAMXXfDMFBMh5FHM

Биопротестът: Няколкостотин фермери не се уплашиха от дъжда

Недоволните фермери отказаха да се срещнат с министър Порожанов, но пък не бяха приети от премиера

Няколкостотин фермери, готови да отстояват исканията си, се събраха пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Организатор на протеста е Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). От асоциацията призовават в протеста да се включат всички собственици на бизнес, всички служители, всички будни граждани, всички майки и бащи, които искат на има български биохрани. По всичко личи, че доста хора приемат исканията на БАБ и за свои, тъй като хора от цялата страна не спират да идват, за да се включат в протеста.

Недоволството е насочено срещу политическите решения, които са принудили голяма част от фермерите да се откажат от биопроизводството, твърдят те.

Биофермерите настояват за оставката на министър Румен Порожанов, промяна в Наредба № 5, намаляване на административните и финансови тежести, а също и осигуряване на субсидии за екологичните ферми.

Част от лозунгите на протестиращите са: „Искаме контрол, а не произвол“; „Пестицидите убиват децата ни!“, „Подкрепете българските биопродукти“, „Искаме български биохрани“, „Не на ГМО“. Тенисистката Маги Малеева също е част от протеста.Trud

Веселина Ралчева, член на УС на БАБ, обвърза отнемането на сертификата на Кю Сертификейшън с презентацията от собственичката, че Наредба 5 не работи и е излишно рестриктивна. По думите й 900 души ще търпят загуби заради неоснователното вземане на сертификата на сертифициращата фирма.

От пресцентъра на МЗХГ поканиха представители на БАБ за разговор с министър Порожанов. Албена Симеонова обаче предложи той да слезе при хората. Тя се поклони пред всички присъстващи и пред своите работници, на които не е плащала заплати от месец декември, заради неполучени евросубсидии.

Николай Станчев от „Кю Сертификейшън“ също е на протеста. Той коментира, че критиките на Анна Карова срещу Наредба 5, е коставало отнемането на лиценза на компанията.

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) подкрепи протеста на БАБ. „В Германия, на базата на 2 страници с правила всичко върви спокойно и без сътресения, а тук се правят по 30 страници с наказания и пак има вратички. Искаме ясни и точни правика, които да се спазват не само от нас, но и всички, които заобикалят нас“, каза Петков.

Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“ коментира: „Настояването на IFOAM е всички текстове, касаещи биоземеделие, да се разглеждат с всички заинтересовани страни. Тоест не е редно министерството или ЕК да правят сами наредби, да си ги публикуват сами и да си ги изпълняват сами“, обясни Апостолов.

Скандиращите фермери поеха към министерския съвет с викове: „Подкрепете българските производители“. Албена Симеонова добави: „Не сме 20. Над 500 сме, утре ще бъдем 1000!“. „Май един единствен човек решава проблемите в тази държава (бел.ред премиера Бойко Борисов). Искаме да се уволнят тези, които направиха тази осакатена наредба, която прави всичко възможно да осакати българското биоземеделие“, каза тя.

За минути беше спряно движението по булевард „Ал. Стамболийски“. Протестът премина през площад „Света Неделя“. Първоначалната бройка от 300 души вече наброява над 500. Земеделските производители затвориха за кратко едната посока на движение на жълтите павета пред Министерския съвет. Протестът се прехвърли там, тъй като фермерите са категорични, че след множеството дискусии и срещи с МЗХГ нищо не се е променило. Затова те ще помолят за помощ човека, който отговаря за всичко случващо се в държавата – премиера Бойко Борисов, казаха стопани пред Фермер.БГ. Хората продължават да скандират „Оставка!“. Очаква се четирима представители на протестиращите да се срещнат с Борисов.

Към кабинета на Бойко Борисов тръгнаха Албена Симеонова, Веселина Ралчева и Благовеста Василиева. Те обаче не бяха приети от премиера. Оказа се, че представителите на протеста са били приети от началника на кабинета на Бойко Борисов. Десетина минути търсили преписката им с техните искания. Накрая я намерили и обещали, че ще им се обадят за среща.

„Следващият път ще бъдем два и три пъти повече. Това, което искаме са много прости неща. Искаме ясни правила и права, равни на европейските ни колеги. Искаме тези, които осакатиха Наредба 5 да си заминат от МЗХГ“, каза Албена Симеонова.

Производителите се заканиха за нов протест, като обещаха да са много повече и директно пред Министерския съвет. Биофермерите призоваха и другите браншове, които са недоволни от работата на МЗХГ, да се включат в следващите протестни действия.

http://agroplovdiv.bg/63493/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80/?fbclid=IwAR1kbOJkKf7SUQSgr7mxKWj6dWEzVVHbpf6ZZsWx2DjH2zfSYa9NxgQkljE

Протестът на биопроизводителите – приказка с очакван край

Биопроизводителите днес в дъжда пред земеделското министерство, после под прозорците на Бойко Борисов. Порожанов покани организаторите в кабинета, те пък го поканиха под дъжда и така никой с никого не се срещна. И всеки поотделно представи позицията си пред журналистите. После пред Министерския съвет началникът на кабинета покани БА Биопродукти горе, групичката се отзова, но там Борисов го нямаше и отново среща не се състоя. Просто беше един дъждовен ден с плакати и изказвания, който не донесе резултати. Но поне се изясниха някои неща.

Първо: За оставката на Румен Порожанов

Такава няма да има. Министърът заяви пред журналисти, че няма да подаде оставка. Той обясни, че България е била заставена да създаде строги правила в Наредба 5 заради лоши резултати от одити, извършени от Европейската комисия и българската Сметна палата. Ама защо са били лоши резултатите за българското био и кой министър не си е свършил работата, за това не се говори. И така на подсъзнателно ниво се внушава, че нашите биопроизводители са доказани калпазани, които днес са тръгнали да се оплакват от правилата, по които ги карат да работят. Виж ги ти!

Бойко Борисов няма да поиска оставката на Румен Порожанов. Практиката показва, че премиерът без да се церемони и направо с готовност изхвърля депутати, министри, заместници и директори, ако има съмнения за корупция. Или ако се е създало критично обществено недоволство към дадена личност, така както се случи миналата година с Валери Симеонов и майките. Порожанов е извън тези две категории. Освен това с пресконференцията днес той се извая като принципен министър.

Второ: Ще има допълнителни промени в Наредба 5

Редно е да има още промени в наредбата и това дори министърът го знае, каквото и да говори. Протестите не са случайно нещо. Щом днес са се събрали над 300 човека, щом като уважавани производители застават с лицето и името си, и твърдят, че наредбата е като минирано поле за биопроизводството, значи е така. Значи, че министерството се прави на по-голям папа от папата и не иска да си признае този срамен факт. Хубавото е, че Румен Порожанов е наясно, че протестите ще продължат, ако на наредбата не й обезвредят мините. А точно сега политическият момент въобще не е подходящ за протести срещу властта.Niva

Трето: Защо Аустрия Био Гаранти си мълчи?

Забелязвате ли, че единствено от Кю сертификейшън откриват репресивни причини да не им бъде подновено разрешителното като контролиращ орган? Защо другата сертифицираща компания Аустрия Био Гаранти, която е в същата ситуация, си мълчи? Може би наистина и в двата случая има неизпълнени изисквания? Но на Q.C. й е по-удобно да се представи като жерва? А името на фирмата се разнася като знаме на протеста.

Четвърто: Парите, парите

Ако биоземеделието е път, то от три години той е отрязан от свлачище, което никой не разчиства. Няма пари за нови биоземеделци. Бюджетът за 7-годишния период свърши още в първите 2 години. И оттогава досега никой не се наема да поправи злината. Коренът на проблемът е в лошата прогноза за развитието на биологичните стопанства, направен при управлението на министър Десислава Танева. Министър Порожанов можеше да предприеме някои площни ограничения при одобрените бенефициенти по мярка 11, така че да има подпомагане и за нови биостопани. Ама не, не стана. Не са малко биопроизводителите без право да кандидатстват за компенсаторно плащане, които преминават към конвенционално производство, защото то принципно е по-евтино. Така се умножават по нула години труд и инвестиции в създаване на биостопанство. Ето това вече е престъпление.

https://nivabg.com/protestat-na-bioproizvoditelite-rodi-nov-protest/?fbclid=IwAR0SunJKXd6HRyYgmmMHSR1zcurGVIRh4xr3ohXRI6G1a22MlJ1OK_OIy3I

Протестът на биопроизводителите роди нов протест

Браншът призова администрацията да не се учи на негов гръб, как се прави биоземеделие

Дъждът не спря протеста на биопроизводителите от днес, който дори протече в две фази-  пред аграрното ведомство и под прозорците  на „бащицата на нацията”, но единственото което произлезе от него е нов протест, на който обещаха да се съберат още повече хора с надеждата, че следващия път ще привлекат интереса и на премиера.  „Следващият път ще бъдем два и три пъти повече”, каза пред сградата на Министерския съвет Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти”. А до него се стигна след като администрацията на ресорното  министерство отказа да  слезе при тях, след което на свой ред те отказаха да отидат при нея. Ето защо министър Румен Порожанов впоследствие даде специална пресконференция за медиите.

Наредбите се пишат от чиновниците, не от биопроизводители и потребители

Основните противоречия между администрация и биопроизводители са в няколко насоки,-неправомерното изтичане на субсидиите за биоземеделие, рестриктивното и неадекватно законодателство третиращо контрола на сектора и последните събития, свързани с отнемането на лиценза на две от най-големите контролиращи фирми, оставили над 900 биопроизводители без сертифициращ орган.  „Вместо да насочат усилията си в посоката да се види, къде изтичат неправомерно европейски средства, което товари европейския данъкоплатец, те стовариха цялата си репресивна сила чрез една наредба върху реално действащите биопроизводители”, каза по време на протеста Веселина Ралчева от управителния съвет на Асоциация „Биопродукти”. Според нея наредбите се пишат не от биопроизводителите и потребителите , а от чиновник, който решава да постави цял един бизнес в шах. В тази връзка Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена”, съобщи, че от Европейската организация на биопроизводителите са подкрепили действията на българските им колеги, като са настояли в написването на административните документи задължително да бъдат включени всички страни.

Контрол вместо произвол

Биопроизводителите заявиха, че в така приетата наредба 5, на която и сега се готвят промени, са предвидени  цели  59 случая, при които следва отнемане на сертификата. За сравнение в Белгия са определени само пет подобни случая , при които се стига до подобна практика.  По време на протеста пред земеделското министерство те призоваха, администрацията да спре да се учи на техен гръб, и да съсипят сектор, който са започнали да градят от нулата. „Ние искаме оставката на Румен Порожанов и всички  отговорни лица, които забъркаха тази каша, искаме незабавна промяна на нормативната система с активното участие на всички заинтересовани страни и създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който да да участват  всички от производители през търговци и преработватели до потребители. Ние искаме контрол а не произвол”, добави още Ралчева.

„От министерството не разбират че не разбират нещата. Те вчера са разбрали, че ние трябва да изхвърляме етикети и опаковки, защото на тях фигурират имената на контролиращите фирми с отнети лицензи”, каза и един от засегнатите Петър Медаров, според който се работи със замах и хаотично.  Ето защо според него са необходими експерти, които знаят какво работят биопроизводителите у нас, борещи се срещу конкуренция от Европа, чиято продукция е субсидирана на сто процента.

https://agroclub.bg/news/lipsata-na-strategiya-za-razvitieto-na-bioproizvodstvoto-dovede-do-protesti?fbclid=IwAR1INkFtkUBwaJEntS89NL__Sgpllx3J1VAmO4B1jB1bnhhRJyirRflSL-s

и

https://selo.bg/news/agrarnata-politika-ubiva-familnoto-fermerstvo-i-biozemedelie-v-selata?fbclid=IwAR3_4jGnFyKsK45GqcJb_-yGG1KxJFcAOcnurKbXMMIn4weVAqUkqltqaQY

Аграрната политика убива фамилното фермерство и биоземеделие в селата

Днес около 300 биопроизводители се събраха на протест пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. След години бавно и трудно развитие, хиляди фамилни стопанства, голяма част от които в сферата на биопроизводството, са изправени пред редица административни трудности, на база липсата на национална стратегия за развитие на биопроизводството. На фона на водената европейска аграрна политика, усилията на институциите остават в сферата на конвенционалното земеделие, от където идва и най-сериозния лобистски и корупциоенен натиск.

Биопроизводството в България бе сочено за приоритетен отрасъл, още по времето на министър Десислава Танева, когато тя многократно е заявявала, че в стратегията на Министерството на земеделието се залага на развитието на биологичното земеделие и фамилното фермерство.  Ако направим една кратка ретроспекция през годините от тези дадени заявки ще видим, как министерството работи в тази посока на практика и причините, които доведоха и до днешния протест на около 300 биопроизводители.albena-simeonova-protetsi

През всички години Министерството на земеделието като институция не намери сили и воля да разработи една цялостна – национална стратегия за развитие на сектор Селско стопанство и селски райони. Аграрната институция лавираше между отделните сектори, прилагаше лостовете на разделяй и владей, приоритизира зърнопроизводството, където се оформи силно лоби и организации, които намериха своите начини и способи пряко да оказват натиск при взимането на решения в аграрната политика. Именно и затова всеки от от отделните сектори през годините протестира единично, бори се за собствени каузи и иска от Министерството на земеделието да изпълни неговите приоритети.

Държавата като институция със своите научни звена, експерти би следвало ясно да очертае приоритетите, които иска да следва, каква посока следва да даде на националното земеделие, което ще развива страната, ясно да ги заяви и афишира с приети стратегии и програми, които да започне на практика да прилага. За сметка на това целия административен ресурс бе насочен единствено в усвояване на европейски субсидии.

Работата на парче, потушаването на поредния протест, който и сега неминуемо ще се случи, с приемането на дадени отстъпки, няма да доведе отново до генерална промяна на ситуацията, в която този път са поставени биопроизводителите. Тук не говорим само за правила и наредби, които под натиск ще бъдат променени, особено във време преди избори. Тук говорим за развитие на един отрасъл с голям потенциал за България, който може да отреди на страната ни едно от водещите места в производството на качествена не само биосуровина, но и биопродукция – с много добри вкусови качества и на добри цени.

Необяснимо е защо Министерството на земеделието  трайно загърби насърчаването на развитието на биопроизводството у нас, предвид всички тенденции в Европа, които дават насоки за точно обратното:

Според последните доклади на Евростат, Пазарът на органични продукти в Европа продължава да расте; През 2017 г. той се е увеличил с почти 11% до 37,3 млрд. Евро.С 2,1 милиона хектара Испания остава страната с най-голямото органично пространство в Европа, следвана от Италия (1,9 милиона хектара) и Франция (1,7 милиона хектара). Биологичната земя се е увеличила с един милион хектара в Европа и с 0,8 милиона хектара в Европейския съюз, което е увеличение от 7,6% в Европа и 6,4% в ЕС. Това е по-високо, отколкото през първите години на настоящото десетилетие.Продажбите на дребно в Европа възлизат на 37,3 млрд. Евро (34,3 млрд. Евро в ЕС). ЕС е вторият най-голям единен пазар за биологични продукти след САЩ (40 млрд. Евро). Европейският пазар нарасна с около 11%, като продажбите на дребно нарастват с двуцифрени стойности за трети път след финансовата криза. Тенденциите за следващата година са нов ръст както в производството на биологична продукция, така и ръст в потреблението на биологични храни.

Сякаш нашето министерство се държи с широко затворени очи, въпреки възможностите, които целият сектор изпуска като потенциал за развитие на база своите природни и социални характеристики – обезлюдени села, добро биологично разнообразие, чиста и плодородна, все още почва.

Министерството на земеделието не само затваря очи, но обръща гръб на възможността за развитие на фамилното фермерство, именно чрез биологичното земеделие.

След своя провал в зърнопроизводството и създаването, чрез водената аграрна политика на едри и (неуправляеми) корпоративни структури, в които се съсредоточи 90% от земеделското производство, Министерството отново отнема възможността за развитие на семейните ферми, които имат своя голям потенциал и мащаб, именно в биологочното производство. На практика се оказва, че България „усвоява“ милиарди евро за „развитие на селските региони“, а същевременно подкосява реалните основи за тяхното развитие.

Докато у нас дебатите в биопроизводството се опират на това, дали една наредба ще унищожи един сектор с добри възможности за развитие, отнети лицензи на водещи фирми в биосертифицирането, липса на диалог между Министерството и бранша, в Германия тези въпроси, са заменени с това, как да се насърчат повече конвенционални фермери да преминат към биологично земеделие: как биоземеделието да залегне чрез програми в професионалните училища, как с изследвания и анализи да се сравни стабилността на добивите от конвенционалното и биологичното земеделие. Все неща, които показват посоката, в която върви Германия. Тя разбира се е подкрепена от немското правителство, в лицето на немския министър на земеделието Джулия Кльокнер, фермерските организации, институти, преработвателна промишленост. И това не са думи за подкрепа хвърлени в протест на фермерите, а цялостна програма за развитие на биоземеделието, разписана в коалиционно споразумение според, което всички държавни институции и организации се задължават да работят в посока за достигне на 20% биологично земеделие в Германия през 2030 г.

В тази насока работи и създадената: Федералната програма за биологично земеделие и други форми на устойчиво земеделие (BÖLN). Тя трябва да допринесе за устойчив растеж на биопроизводството, основан на балансирано разширяване на търсенето и предлагането. За постигането на тази цел действат няколко насоки за държавно финансиране.За 2019 г. бюджетът по програмата е 30 млн. евро, увеличен с цели 10 млн. спрямо 2018 г.

За пример. Федералната програма на Германия (работеща отделно на ОСП – с НАЦИОНАЛЕН приоритет) субсидира:

Мерки за научноизследователска и развойна дейност и трансфер на знания,

Съветване на селскостопанските предприятия по време на преминаване към биологично земеделие, като им се осигурява регистриран консултант по биологично земеделие

Принос на търговски панаири и изложби за насърчаване на биологичното земеделие

Участие в търговски панаири и изложби за насърчаване на устойчиво земеделие,

Проекти за информиране на потребителите за биологичното земеделие,

Проекти за информиране на потребителите за устойчиво земеделие.

Това неминуемо води до конкретни действащи на практика, а не на хартия стимули: насърчаване на преориентацията на фермерите от конвенционално към биоземеделие и животновъдство, което през последните две години е осезаемо и чакащите фермери за консултант са много, повишава доверието и потреблението на биохраните, оказва натиск към големите производители на семена, препарати фуражи да започнат да мислят в посока на разработка на продукти за биопроизводството.

И в Германия фермерите протестират, и тук искат по-сериозна политика и допълнителни мерки, но посоката е ясно разписана и по-високите им искания ще дадат до още по-голям тласък напред в развитието на сектора.

У нас обаче биологичните фермери излизат на протест, защото стои въпросът дали въобще да ги има. У нас тези фермери се борят все още за оцеляването си, а не за развитието си.

И накрая, биологочните и семейни фермери дълго време се бориха за фермерски пазари, директни продажби, мобилни мандри и извоюваните на час по лъжичка превилегии, сякаш затъпи и тяхното внимание върху основните проблеми, който бушуват от години  – липсата на цялостна стратегия за развитие на биопроизводството, липсващи заложени показатели, които следва да се постигнат в следващите 10 години, мерки как да се постигне това, отделна програма като приоритетен сектор и т.н. Така се стигна и до днес, когато те искат оставката на министър Порожанов и диалог.

Развитието на биопроизводството няма как да се случи без подкрепата на държавата и тя трябва да е наясно с това, ако заявката за развитие на сектора не е проформа. Просто спецификите на това производство, което само по себе си е и социално фермерство го изискват. За да бъде стимулиран един фермер да се занимава с биоземеделие, той следва да има сигурност относно преходния период, в който фермата получава сертификат за биопроизводство. За да бъде стимулирано обществото да потребява повече биохрани, също следва да се работи в посока на техните ползи за почвата, въздуха, развитието на селските райони. За да бъдат поощряван износът и участието ни в международни изяви и програми не трябва да бъде проформа. Насърчаването на стартиране на бизнес инициативи за преработката на биосуровини в крайни продукти също следва да е част от тази стратегия на държавата. За всичко това има много лостове, част от които могат да бъдат част и от  бъдещата ОСП, където за съжаление отново се говори само и единствено за това дали субсидиите, ще се запазят в този им размер, какъв ще е размерът на стопанствата и т.н., все теми до болка познати от първия програмен период, който изгради едно уродливо земеделие и уродливи взаимоотношения в агросектора.

Биопроизводството в България пада, докато в ЕС расте на база повишено търсене на био храни. Това сочат официални данни на Европейската комисия. Причината за спада у нас съчетава комплексни фактори – от водената аграрна политика – до липсата на образованост и отговорност у страна на много от земеделците, които залагат на традиционни конвенционални производства, не използват огромната пазарна ниша като продължават да не диференцират производствата си и остават в зависимости от пазар и климатични промени, а също и не на последно място – в зависимост от корпорации за агрохимикали и семена.

Площите за био земеделие са скочили с 25% за 5 години, показват данни на Евростат. Общата площ за био земеделие в Европейския съюз (ЕС) е 12,6 милиона хектара през 2017 г., което съответства на 7% от общата използвана земеделска площ. Това представлява увеличение с рекордните 25% между 2012 и 2017 година.

Сред държавите-членки на ЕС страните с най-голям дял на био-земеделието са Австрия (23,4% от общата използвана земеделска площ), Естония (19,6%) и Швеция (19,2%), следвана от Италия (14,9%), Чехия (14,1%), Латвия (13,9%) и Финландия (11,4%). В останалите страни от ЕС делът на органичната площ е под 10%, като най-ниските проценти се наблюдават в Малта (0,4%), Ирландия (1,7%), Румъния (1,9%), България (2,7%) и Великобритания ( 2.9%).

Между 2010—2017 г. се наблюдава драматично увеличение на количеството земеделска земя на ЕС, предназначена за биологично земеделие, докато вносът също играе важна роля, се отбелязва в последния пазарен доклад за биологичното земеделие в ЕС и за вноса на органични продукти. Общата сума на земеделските земи в ЕС, предназначени за биологични продукти, възлиза на 7%, което представлява 70% увеличение от 2009 г. насам. Това отразява размера на пазара на ЕС, с почти 34,3 млрд. EUR продажби на дребно на биологични продукти през 2017 г. Това нарастващо вътрешно потребление се допълва от силен сектор на вноса, като търсенето на органични тропически плодове и ядки също е особено силно.

Движеща сила за този растеж е относително високият ценови марж, който може да бъде получен от търговията с биологични стоки, като биологичните продукти се предлагат на пазара с до 150% по-висока цена, в сравнение с конвенционално произведени агро стоки.

Въпреки това, добивът в повечето биологични ферми е по-малък от конвенционалните – само от 40% до 85% от реколтата в небиологичните ферми. Тези разлики в доходността не са съвместими с сектори като биологичното мляко, произвеждащи обеми, които са 2 пъти по-ниски.

В ЕС има почти 250 000 биологични ферми, а общият брой на биологичните ферми бележи ръст най-много между 2010 и 2017 г., когато са включени 14 000 нови участници в сектора на биологичното производство, въпреки че това е било частично противодействано от 10 000 преди това биологични оператори, които се завръщат към традиционното земеделие. Основните катализатори за това връщане към небиологичното земеделие включват производствени ограничения.

Вносът в ЕС на био храни възлиза на 3,4 млн. тона през 2018 г., като най-голям доставчик е Китай с над 415 000 тона продукция, доставяна на европейския пазар, което представлява 12,7% от общия пазар. Еквадор, Доминиканската република, Украйна и Турция обаче имахт също значителен пазарен дял.

В доклада на ЕК се отбелязва,  че може да се очаква по-нататъшен растеж на пазара за био продукти. За да се отговори на очакваното увеличение на търсенето, се очаква растеж както в местното производство, така и в обема на вноса на европейския пазар.

https://sinor.bg/mb/55297-news-review.html?fbclid=IwAR3D-WlXqnMxqn2yECq5FP5X7FVa8Ajvy7u9O1gJzWt2Xp9iatSWtAkClSg#.XK2lN4iK0rM.facebook

Пълен крах за чиновниците в опита им да набедят биофермерите за фалшивите храни

Колкото повече гледаме пошлия филм, режисиран от администрацията, за това какви врагове на народа били българските биопроизводителите, като ги тровели с фалшиви храни, толкова повече се сещаме за онази велика повест на Джон Стайнбек „За мишките и хората“, писана в далечната 1937 година, с която американският класик описва взаимоотношенията в един безчувствен свят, където „вече рядко се случва двама души да се подкрепят. Кой знае защо е така? Сигурно всеки се страхува от ближния си в тоя мръсен свят.”

Поводът за тези размисли е жалко приключилият вчерашен опит на администрацията от министерството на земеделието да изкара биопроизводителите като неконтролируеми субекти, които видите ли пускали на пазара фалшиви храни с пестициди, а те, чиновниците от ведомството, са онези „бдителни контрольори, които действали правилно за гарантиране на качеството на българската биопродукция“. Така прозвуча прокламацията, изпратена до медиите преди вчерашния протест на биоземеделците в София, която трябваше да отвлече вниманието от същността на проблема между бизнес и администрация, заради който хиляди биопроизводители са пред заплахата от спиране на бизнеса.

Само че, ако чиновниците са „мишкували“, мислейки си, че „вече рядко се случва двама души да се подкрепят в тоя мръсен свят”, както пише Стайнбек, този път бизнесът опроверга митологемите. Защото на протеста дойдоха не само фермери, но и преработватели и търговци, чийто бизнес е пред провал заради неграмотните нормативи, излезли от конвейра на това министерство. И така бизнесът доказа, че българинът все пак може да се обедини в името на своята правота, а в случая с българските биопроизводители да покаже как чиновническата наглост излезе извън контрол.

Mediapul1Ако проследим протестите на отделните сектори от земеделието през последните 15 години, ще видим, че биопроизводителите са хората, които изключително рядко прибягват до крайния метод за търсене на справедливост – с излизане на улицата. Този път обаче търпението преля, защото от 2015 година досега администрацията в министерството на земеделието по никакъв начин не е показала разбиране за това как се прави този бизнес, как се контролира и как се подпомага. Всички знаем, че по отношение на европейското подпомагане парите за този сектор свършиха заради поредните схеми с фирми, близки до властта, които едва ли произвеждат биологична продукция, но пък получават субсидии не за плодове и зеленчуци, а за зърнени култури, посочиха вчера по време на протестите фермери от страната.

От позицията на силата чиновниците непрекъснато гледат да набедят реално работещите хора от сектора в измами, вместо да потърсят истинските причини за ниския имидж, с който родното производство се ползва в Европа. Вчера земеделският министър Румен Порожанов изплю камъчето за крайно негативното си отношение към родния бизнес, като заяви как българските биохрани били първи в списъка на европейската система „Офис“. Тази система се поддържа от европейските потребители, които при проверка на купени биохрани установяват остатъци от пестициди и други химикали в храни, продавани на техните пазари. Странно е, г-н министре, че досега в този списък са открити не 300, а само 30 български биохрани, неотговарящи на евростандартите и затова би било твърде лесно за министерството като контролиращ орган да установи кои сертифициращи организации са пуснали тези 30 храни на пазара в ЕС. Подобна проверка би отнела само седмица и би премахнала подозрението, наложено от администрацията върху огромната маса от съвестно работещи биофермери, които нямат нищо общо с шепата мошеници, заради които цял един сектор вече трета година се гърчи под неописуемия административен натиск на чиновници, пишещи една след друга все по-калпави наредби.

Именно това изкара на протест биофермерите от цялата страна, които повече от половин година безуспешно се опитваха да докажат колко рестриктивна е последната наредба, изфабрикувана от агрочиновниците през септември 2018 г., заради която ударите върху бизнеса се сипят един след друг. И която много скоростно беше прекроена от чиновниците броени дни преди протеста на 9 април, доказвайки правотата на стачкуващите по отношение на безпрецедентната разправа с бизнеса.

Огромният въпрос е защо при смешно повтарящите се лъжливи декларации от страна на това ведомство как биопроизводството било сред приоритетите на държавата, бизнесът трябваше да излезе на протест, за да докаже своята правота.

Защото след този скандал ще последват маса съдебни процеси от страна на бизнеса срещу администрацията, чието производство може и да умре заради действията, нанесени върху някои от сертифициращите организации. Със сигурност тези съдебни процеси ще бъдат спечелени от бизнеса, само че масовият потребител няма да чуе за това какви пари ще похарчи държавата, защитавайки нескопосаната си администрация. За кой ли път, биха казали хилядите земеделски производители, минали през подобни съдебни битки през последните десетилетия.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/04/09/3417234_agroministerstvoto_shte_promenia_pravilata_za/?&fbclid=IwAR34QkK6KGoNTNfNrQmU2sAyhfFrCRKrQ0-HBiqWtvdwYd9mnn7TPBNx1vM

Агроминистерството ще променя правилата за биопроизводство след протести

Земеделският министър Румен Порожанов не видя основание да подава оставка

Земеделското министерство обяви, че ще направи ключови промени в наредбите за биопроизводството, срещу които от месеци недоволстват в сектора. Същевременно земеделският министър Румен Порожанов не вижда основание да подава оставка и защити отнемането на разрешителни на сертифициращи фирми, което според фермерите се прави с цел пренареждане на пазара. Това се случи във вторник, след като биопроизводителите излязоха на протест пред земеделското министерство, а впоследствие проведоха шествие до сградата на Министерски съвет.

Протест на производители

Около 300 биопроизводители протестираха пред земеделското министерство на фона на серия от действия на ведомството, които в сектора определят като репресии и опити за пренареждане на пазара. Биопроизводителите настояват за промяна на приетите през есента на миналата година корекции в наредбата за биопроизводството, които въвеждат силно рестриктивни мерки, разследване на случая с отнемане на разрешителни на сертифициращи компании в последните няколко месеца, както и оставка на земеделския министър Румен Порожанов. Mediapul2До преговори обаче не се стигна, след като самите производители отказаха да влязат в сградата на агроведомството за среща с министъра Румен Порожанов и го призоваха да слезе при протестиращите, което пък той не направи. Така шествието тръгна към сградата на правителството. По време на протеста производителите носеха плакати с надписи като „Законност, а не чиновнически произвол“ и „Искаме контрол, а не произвол“.

Корекции в законодателството

На фона на протеста под прозорците си земеделският министър Румен Порожанов обяви пред медиите, че за него нито едно от исканията на биопроизводителите „няма резон“. По думите му през 2015 г. е извършен одит от ЕК, който е открил, че цялата контролна система в биосектора – земеделското министерство, сертифициращите компании и биопроизводителите, не е „достатъчно надежда“ и единствено България е била с тази негативна оценка. „Истината е, че след одита ние изпълняваме екшън план и сме под сериозен мониторинг“, обясни още Порожанов.

След констатираната от ЕК липса на контрол обаче изглежда, че въпросният екшън план е въвел свръхконтрол, защото по думите на биопроизводителите промените в законодателството са най-рестриктивни в целия ЕС. Така например е въведено правило, че при откриване на неразрешено вещество в някоя партида на биопроизводител, сертификатът на цялото стопанство трябва да бъде отнет независимо дали той е попаднало в продукцията заради опит за измама на самия фермер или чрез замърсяване от външен източник – дим, пръскане с пестициди в същото землище и др. Фермерите смятат, че сертификацията на българските производители според новите правила може да бъде отнета при 59 вида нарушения, докато в белгийското законодателство например те са само 5.

Румен Порожанов обясни, че вече са публикувани за обсъждане с бранша изменения в наредбата. За такива фермерите настояват от няколко месеца, но те бяха обявени едва след като стан ясно, че ще има протест. В новите текстове отпада правилото, че при открито замърсяване в една партида биопродукция ще се иззема сертификата на цялото стопанство, без да е доказано, че се дължи на виновно поведение на фермера, както и изискването да се вземат лабораторни проби от всички парцели в стопанството.

Същевременно земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че няма основание да подава оставка, каквото е другото искане на бранша. Пред медиите той защити и решението на ведомството да не поднови разрешителните на сертифициращите компании „Аустрия био гаранти“ и „Кю сертишикейшън“, които бяха другият повод за протести. По думите му при „Кю сертификейшън“ са открити 18 неотстранени съответствия в документацията, което е станало повод и за решението.

През миналата седмица от компанията съобщиха пред „Капитал“, че забележките са „смехотворни, безпочвени и формалистични“, че се дължат на „различна интерпретация на законодателството от различните проверяващи“ и не се отнасят за реално извършваната контролна дейност на компанията и начин на извършване на инспекции. „Дори да приемем, че забележките са състоятелни, това не са грехове, които водят до най-тежката санкция – отнемане на разрешителното“, обясни изпълнителният директор на компанията Анна Карова. „Мнозина в сектора смятат, че в тези действия на чиновниците са намесени бизнес интереси и че целта е прехвърляне на клиенти от една към друга фирма. Най-големият отрицателен ефект от действията на министерството е върху потребителя, който смята, че след като има скандали, има нещо нередно, и става скептичен към биопродуктите изобщо“, съобщи тогава управителят на фондация „Биоселена“ Стоилко Апостолов.

https://www.segabg.com/category-economy/porozhanov-obyavi-che-biofermerite-sa-stanali-prekaleno-mnogo?fbclid=IwAR1ITAvsz4pLttG_IENuS5MByGDqB1q8uAoznQJoB-5gAMXXfDMFBMh5FHM

Порожанов обяви, че биофермерите са станали прекалено много

Министърът не пожела да слезе при протестиращите под прозорците му стотици земеделци

Земеделският министър Румен Порожанов не вижда причини биопрозводителите да искат оставката му, както и не разбира защо са недоволни. Но отбеляза, че заради субсидиите биопроизводството се развило бурно в последните години и в момента вече имало 6500 фермери, а пари имало само за около 4000.  Допълнителен бюджет за биопроизводство не може да има, защото сме в преразход от 20 млн. лева, каза Порожанов.

Близо 500 биопроизводители протестираха вчера в дъжда под прозорците на аграрния министър, но  той не слезе да ги чуе, а и те не пожелаха да изпратят свои представители в кабинета му. Така в крайна сметка Порожанов разви тезите си само пред медиите.

Фермерите са недоволни от неизплатени субсидии, от скандалната Наредба №5, която въвежда жестоки рестрикции, и от внезапното отнемане на разрешителните за работа на три от контролиращите ги фирми. На практика близо 1000 биопроизводители трябва спешно да сключат нови договори с друга контролираща фирма, след като разрешителните на „Кю Сертификейшън“, „Австрия Биогаранти“ и „Биоагригард“ не бяха подновени, обясниха от Българска асоциация „Биопродукти“. Порожанов успокои, че стопаните имат срок да направят това до 30 април, въпреки че по закон те не трябва и ден да бъдат без действащ договор за контрол. По информация на „Биопродукти“ новите договори щели да се сключат със задна дата от 1 април, което обаче е доста рисковано, ако в този период се направи одит.

KapitalКато основен подбудител на протеста Порожанов посочи именно фирмата „Кю Сертификейшън“, една от първите контролиращи фирми в този бизнес у нас, която се оказа без подновен лиценз от 1 април. По думите на земеделския министър причината били 18 неотстранени несъответствия в документацията. „Кю Сертификейшън“ обаче щяла да има право след 6 месеца отново да подаде документи за разрешително. От фирмата са убедени, че това е целенасочена атака срещу тях с цел да бъдат изтласкани от пазара. „Ние сме неудобни с критиките и принципните си позиции да изискваме ясна и недвусмислена нормативна уредба, както и да се прилагат обективни, еднакви за всички и прозрачни критерии спрямо контролиращите лица и операторите“, коментира в отворено писмо Анна Карова, управител на „Кю Сертификейшън“. Според нея всички описани в доклада от надзора несъответствия били несъществени и не би трябвало да водят до най-тежката санкция – отнемане на разрешението за извършване на контролна дейност.

„Няма да правя компромис, все пак става въпрос за краен продукт, който отива на пазара“, заяви вчера министър Порожанов.

Протестиращите биопроизводители са недоволни и от новостите в нормативата уредба, които въвеждат неизпълними изисквания.  Например фермерите се задължават да правят анализ за всяка партида, която изкарват на пазара. Това означат разходи, които ще направят биохраните непродаваеми, защото всеки анализ струва над 500 лв., заявиха протестиращите. Освен това при откриване на замърсяване на продукт, независимо каква е причината, ще се отнема сертификатът за цялата продукция на производителя.

„Чиновнически произвол“ и „война със сектора“ – така протестиращите стопани вчера определиха рестриктивната Наредба №5, влязла в сила от началото на годината. Порожанов обяви, че „министерството е взело решение да не създават дискомфорт на операторите“, вкарва промени в наредбата и е удължило срока за обсъждането им до 18 април, като спорните текстове са коригирани. Така нямало да се взимат проби от всички парцели и замърсяванията от външни източници нямало да са повод за отнемане на сертификати.

Действията си Порожанов оправда с това, че в момента страната ни била под сериозен мониторинг от ЕК именно заради усвояването на парите за биологично производство. „Към момента нямаме спрени средства само заради добрия контрол“, каза земеделският министър. Той припомни, че в системата „Офис“, в която се качват всички нарушения на биохрани в ЕС,  България била сред водещите. Последната справка на земеделското министерство сочела, че през 2018 г. са отчетени около 30 нарушения на родни биопроизводители, изнасяли на външния пазар.

https://www.actualno.com/politics/porojanov-ne-vijdal-osnovanija-da-podava-ostavka-news_737772.html?fbclid=IwAR2gK6bDhOwpHubg_SHWj0_qYmGEXHtZOstFNbDo7kf21kONxT2d6tWx7QE

Порожанов не виждал основания да подава оставка

По-рано днес пред сградата на министерството протестираха български биопроизводители, които поискаха оставката на министъра. Биопроизводители поискаха оставката на Порожанов (СНИМКА) Биопроизводители поискаха оставката на Порожанов (СНИМКА) Български биопроизводители протестират пред земеделското министерство със скандирания „оставка”, предаде БГНЕС. “Българското биопроизводство е подложено на карта и има опасност изобщо да се загуби в момента, в който цял свят, особено Европа, говори за това, че трябва да се обърне внимание на производството на здравословни храни, на опазването на околната среда. В България правят всичко възможно да затрият българското биопроизводство, каза Албена Симеонова, която е председател на Българска Асоциация Биопродукти (БАБ). На въпроса как, тя отговори: С промяна в наредбата, с промяна в законодателството, с рестриктивни мерки, с отнемане на сертификати. Колегите искат оставката на министър Порожанов, защото министърът не ни обърна достатъчно внимание, посочи тя.

http://kanal3.bg/video/22161-Bioproizvoditeli-protestiraha-pred-zemedelskoto-ministerstvo?fbclid=IwAR1P7xiNP1b28OzfUSFLdKpK-Qybod0Re-Qb1fSF64kdWCdwUzBshTRda-A

Биопроизводители протестираха пред земеделското министерство (ВИДЕО)

Биопроизводители излязоха на протест пред земеделското министерство. От бранша поискаха оставката на ресорния министър Румен Порожанов. Причината – нова наредба, която предвижда по-високи глоби и отнемане на сертификати на производителите. Сред най-активните в протеста беше бившата тенесистка Магдалена Малеева, която със  сестра ѝ Мануела, бяха кандидат-депутати в листата на „Да, България”.

http://clubz.bg/81598-bioproizvoditeli_na_protest_iskat_ostavkata_na_rumen_porojanov?fbclid=IwAR3mFvCoypx1GUSTktasQlXKCUoWII7RL5wcGVk_ahcnrit-MxhoD6Kq_OE

Биопроизводители на протест, искат оставката на Румен Порожанов

Земеделци обвиняват министерството в репресивна политика спрямо бранша

Биопроизводители излизат на протест днес пред Министерството на земеделието и храните. От асоциация „Биопродукти“ искат оставката на министър Румен Порожанов.

Причините – изчерпан финансов ресурс, блокирани средства по европейски програми и най-вече отнемането на лиценза на сертифициращи продуктите фирми. Заради последното производителите, които са ползвали услугите на въпросните фирми, ще трябва в срок до края на месеца да подменят опаковките си. От бранша недоволстват срещу нова наредба на министерството, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки.

Часове преди протеста агроминистерството публикува промени, смекчаващи значително заложените санкции. Въпреки това протестът не беше отменен.

Пламен Медаров произвежда биопродукти от няколко години и досега е сертифицирал производството си във фирма, чийто лиценз през миналия месец не е подновен. Сега трябва да сертифицира продуктите си в нова фирма.

„В момент, в който целият свят се бори с пластмасовите опаковки, Министерството на земеделието ни кара да изхвърляме хиляди тонове с отпечатани опаковки за месеци напред. Това ще коства милиони на индустрията. Очаква се много фирми като нас да фалират”, обяснява Медаров пред бТВ.

https://www.bgonair.bg/gallery/bioproizvoditeli-izlyazoha-na-protest-pred-ministerstvoto-na-zemedelieto?fbclid=IwAR0MstjLaj9uUemexpTLur_DZKPJCnrPFnav9AD2_KnvW52tA27rfN3NApk

Биопроизводители излязоха на протест пред Министерството на земеделието

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/04/09/3416950_bioproizvoditeli_izliazoha_na_protest_poiskaha/?fbclid=IwAR0BKmgh9xrDeSFyYzpuCwrehhpV-9fISTQcqDCyidJGce78KmXyrX4JQ8o

Биопроизводители излязоха на протест, поискаха оставката на земеделския министър

Биопроизводители излязоха на протест пред сградата ма Министерството на земеделието и храните и поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, съобщава БНТ. Недоволството им е заради нова наредба за биологичното производство, с която се въвеждат много високи изисквания както към производителите, така и към фирмите, които ги сертифицират. Въпреки че документът се обсъждаше половин година, крайният вариант според тях ще доведе до фалит целия сектор.

Протестиращите настояват за създаване на консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани. Приети в края на миналата година промени в наредба предвиждат, че ако само в една партида биопродукция бъде открито дори минимално количество от неразрешени за биопроизводството вещества, контролният орган веднага трябва да започне процедура по отнемане на сертификата на цялото стопанство.

Според производители е възможно въпросното замърсяване да е единичен случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за измама от фермера. Текстовете обаче не правят разлика. За създалата се ситуация биопроизводителите са информирали Международната федерация на движението за биологично земеделие и Главна дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия.

„Диалог винаги има, но оставка няма“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет, съобщава „Фокус“. Министерството на земеделието, храните и горите отрича обвиненията на биопроизводителите.

https://agrozona.bg/29-biooperatori-s-nay-tezhkata-myarka-za-otnemane-na-sertifikat/?fbclid=IwAR2ilHLFWZVCL_IXK1LhqW2LNO_ezPtr0L_NVKAuuFUu97ao7bpdqv89vW0

29 биооператори с най-тежката мярка за отнемане на сертификат

29 биооператори са с наложена най-тежката мярка за отнемане на сертификат. Това сочат данните от Държавен фонд „Земеделие“ цитирани днес от Михаил Карабельов, директор на дирекция „Растениевъдство и биологично производство”. Той участва в пресконференцията, която земеделският министър Румен Порожанов даде във връзка с протестите на биопроизводителите.

Две са основните промени в Наредба №5 за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор, които Карабельов представи. Едната е предвижда да не се вземат проби от всички парцели. Освен това вече няма да има тежки санкции за производителите, в случай че нарушението не е по тяхна вина.

Междувременно стана ясно, че нови три контролиращи организации вече са подали документи за лицензиране. Други 14 компании продължават своята дейност в тази област.

https://www.mediapool.bg/porozhanov-si-izmi-ratsete-s-ek-za-svrahkontrola-na-biofermerite-news291994.html

Порожанов си изми ръцете с ЕК за свръхконтрола на биофермерите

Няма да подава оставка, експресно отпадат изисквания, изкарали бранша на протест

Биопроизводители протестираха в дъжда пред Министерството на земеделието, храните и горите във вторник с искане за оставка на ресорния министър Румен Порожанов. Поводът е свръхизиквания към сектора, наложени с нова наредба, отнемане на сертификати на контролиращи фирми и орязване на евросубсидиите за тях.

Организатор на протеста беше Българска асоциация „Биопродукти“, която миналата седмица изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за среща и спешни мерки.

Среща с Борисов нямаше. Порожанов не пожела да слезе при протестиращите, а и те не поискаха да разговарят с него в министерството. Така той говори само пред журналисти.

Диалог винаги е имало с тях, а основание за оставка няма“, каза земеделският министър. Той се оправда за свръхизискванията с европейските регламенти и проверки на одитните институции на Еврокомисията и България. „Истината е, че след одита, който имахме, ние в момента изпълняваме екшън план и сме под много сериозен мониторинг на биологичното производство. Ние към момента нямаме спрени пари, защото това, което правим като дейности вече дава своите резултати от гледна точка на контрол“, каза Порожанов. „Българското биопроизводство е заложено на карта и има опасност изобщо да се загуби в момент, в който цял свят, особено Европа, говори за това, че трябва да се обърне внимание на здравословните храни, на опазването на околната среда. В България правят всичко възможно да затрият българското биопроизводство“, каза Албена Симеонова, председател на асоциация „Биопродукти“. Попитана по какъв начин ще бъде ликвидирано биоземеделието, тя отговори с Наредба 5, с промяна в законодателството, с рестриктивни мерки, с отнемане на сертификати.

AgroPlovdivС цел успокояване на напрежението Министерството на земеделието, храните и горите експресно променя наредбата за биологично производство Наредба №5. Документът е публикуван за обществено обсъждане в съкратени срокове 14 дни, вместо един месец, каза зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Бизнес за около 300 млн. лв. годишно

Бизнесът с биохрани и биопроизводство у нас се оценява на около 300 млн. лв. годишно. Водещи за развитието на сектора са евросубсидиите. Те са по-високи от тези за обичайното производство и се предвижда да растат след 2020 г. Бюджетът за биологично производство (мярка 11) за програмния период 2014-2020 г. е 150 млн. евро.

В България през първия програмен период нямаше особен интерес към биоземеделието, най-вече заради незнание. През 2012 г. са регистрирани около 2000 биофермери. От тогава обаче трендът тръгва нагоре. Две години по-късно броят им се удвоява до 4092, за да достигне до близо 7300 през пиковата 2016 г., когато става ясно, че парите са свършили предсрочно.

В началото на 2017 г. тогавашният земеделски министър Христо Бозуков каза, че „гъските изядоха субсидиите“ за биопроизводителите. Поводът беше, че парите не отиват за биопроизводство, а основно за площи под угар и земя, в които гнездят застрашени птици.

След предприетите мерки от страна на земеделското министерството спиране на приема на нови биопроизводители и ограничаване на площите, следва намаляване на броя им. Така с днешна дата биопроизводителите са около 6500.

Успоредно с увеличаването на биофермерите расте и обработваната площ. За периода 2010 – 2016 г. тя е нараснала с 35%, което отрежда на България първо място по растеж в ЕС, според данни на ЕК, цитирани от МЗХГ. През 2014 г. площите с биологична продукция са 74 350 хектара, а през 2017 г. вече са 136 629 ха.

Така ще се реши проблемът със сегашното спиране на целия сертификат на биопроизводителя дори и само при една замърсена партида на отделен продукт, а ще се отнася само за замърсената продукция. С тези действия няма да бъдат налагани санкции спрямо цялото стопанство, като в същото време се гарантира, че на пазара няма да се реализират като биологични продукти, в които е налице замърсяване. За тази промяна също настояваше браншът.

Контрол на контролиращите

Предприемат се и мерки по отношение на контрола от страна на министерството към одобрените контролиращи лица. Както се изрази министър Порожанов ние контролираме контролиращите лица“. Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия.

Общо 17 са фирмите, на които МЗХГ е дало сертификат да контролират биопроизводителите. В началото на 2019 г. една от тези фирми се е отказало от дейност, а на други 5 срокът на разрешителното изтича.

В хода на процедурите по издаване на сертификат МЗХГ отказа да поднови разрешителните на две контролиращи лица „Кю сертификейшън“ и „Аустриа Био Гаранти“ България. Причината е съществени пропуски, твърдят от МЗХГ.

По казуса за „Кю сертификейшън“, компания с италиански акционери, е отказано издаване на временно разрешително за срок от 6 месеца предвид на окончателно неотстранени в срок непълноти и несъответствия в документацията.

При първоначално подадените документи несъответствията са били 175, като окончателно са установени 18 неотстранени несъответствия. Част от тях са липса на приложени доказателства за определяне на минималния обхват на забранени и разрешени за използване вещества и продукти, които да бъдат изследвани; не е предоставена процедура за второ независимо изследване на пробите в референтна лаборатория, която да гарантира резултата от изследванията, съгласно Наредба № 5 от 2018 г.

Освен това в предоставената от „Кю Сертификейшън“ процедура не е разписан ред за допълнителни проверки на проверяваните без предизвестие.

След проведени интервюта със служителите на компанията е установено непознаване на действащата нормативна уредба, както и пропуски по отношение на прилагането на контролната процедура. Освен това е установено, че не вземат предвид оценката от риск анализа за конкретния оператор, е посочено в позицията на МЗХГ.

Дружеството има право да кандидатства за разрешително след 6 месеца, каза Порожанов. Обясни, че при отнемане на разрешение на контролиращо лице, биологичните оператори имат право да сключат договор по техен избор с някое от другите обявени на сайта на министерството 14 контролиращи лица.

Проблем за контролираните

Неподновяването на сертификата на двете фирми е огромен проблем за около 900 фермери. Причината е, че те бързо трябва да сключат договор с нова фирма. МЗХГ им дава срок да представят новите договори с контролиращата фирма до 30 април, като в същото време указва, че договорите трябва да са сключени с дата до 31 март.

Информацията за подписването на новите договори при биопроизводителите идва на 28 март. Т.е. ако искат да са изрядни и да не ги обвинят в нарушение, те разполагат само с един ден за сключването на новите договори. Именно това ескалира и напрежението в бранша.

Били спекулации твърденията за редуцирана субсидия

От МЗХГ определят като спекулации твърденията на биофермери, че плащанията им за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са редуцирани с 50% само за биофермерите.

Изчисленията по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са извършени първоначално за всички като конвенционално производство, без да се взима предвид биологичния статус на продуктите, твърдят от ведомството.

Вторият транш по обвързаното производство, както и плащането по Мярка 11 за биологични производители, се извършват след приключване на проверките за биологичен статус и преводите на сумите са предвидени за май и юни 2019 г. Същият механизъм е ползван и през предходните години.

По отношение на финансирането на мярка 11 „Биологично земеделие“ още в първите два приема – през 2015 г. и през 2016 г., са одобрени и поети петгодишни ангажименти към над 4000 биопроизводители. С одобрението, приключило през 2016 г., бюджетът по мярката (300 млн. лв. за програмния период) е надхвърлен с над 50 млн. лв. през 2017 г., поради което не е възможно ново финансиране.

Същевременно индикаторите, заложени в програмата за брой производители и площи, са надхвърлени многократно. Прехвърляне на бюджет от други мерки не е възможен и поради това, че интересът по другите мерки на Програмата за развитие на селските райони е много голям, още повече, че по една част от тях не са достигнати заложените индикатори, се казва още в позицията на МЗХГ, без да се посочва кои.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., твърдят още от агроведомството.

Българските биопроизводители се контролират от специални фирми, които пък се надзирават от МЗХГ. Контролът върху вносните биохрани и биопродукти се осъществява от Българската агенция за безопасност на храните, обясни Порожанов.

Негативна оценка от ЕК за контролиращите органи на биохраните

Поводът за засиления контрол от страна на МЗХГ е одит от органите на Европейската комисия от края на 2015 г. Тогава са установени „съществени слабости в целия контролен процес, които поставят под съмнение цялостната система на контрол“, е посочено в позицията на МЗХГ.

Подобни доклади има и от одитите на българската и на европейската Сметна палата.

Страната ни е сред топ нарушителите в системата ОФИС, където западноевропейските потребители подават сигнали за констатирани нарушение при биологичните продукти. За миналата година има 30 нарушения, отразени в системата, стана ясно от думите на Порожанов. „Когато има нарушения и те са установени, аз не мога да си затворя очите“, каза земеделският министър след срещата с биофермерите.

Затова се стигнало до спорната Наредба 5 за биологичното производство с мерките за драконовски контрол, които след протеста експресно се променят. Част от корекциите са свързани с вземането на проби по член 36, ал. 5. Прието е предложението на бранша за вземане на една проба от култура или продукт след изтичане на преходен период. Това значително ще намали разходите за лабораторни анализи на българските биопроизводители, посочи Порожанов.

Така ще се реши проблемът със сегашното спиране на целия сертификат на биопроизводителя дори и само при една замърсена партида на отделен продукт, а ще се отнася само за замърсената продукция. С тези действия няма да бъдат налагани санкции спрямо цялото стопанство, като в същото време се гарантира, че на пазара няма да се реализират като биологични продукти, в които е налице замърсяване. За тази промяна също настояваше браншът.

Контрол на контролиращите

Предприемат се и мерки по отношение на контрола от страна на министерството към одобрените контролиращи лица. Както се изрази министър Порожанов „ние контролираме контролиращите лица“. Той изрази мнение, че е малко странно контролираните да защитават контролиращия.

Общо 17 са фирмите, на които МЗХГ е дало сертификат да контролират биопроизводителите. В началото на 2019 г. една от тези фирми се е отказало от дейност, а на други 5 срокът на разрешителното изтича.

В хода на процедурите по издаване на сертификат МЗХГ отказа да поднови разрешителните на две контролиращи лица „Кю сертификейшън“ и „Аустриа Био Гаранти“ България. Причината е съществени пропуски, твърдят от МЗХГ.

По казуса за „Кю сертификейшън“, компания с италиански акционери, е отказано издаване на временно разрешително за срок от 6 месеца предвид на окончателно неотстранени в срок непълноти и несъответствия в документацията.

При първоначално подадените документи несъответствията са били 175, като окончателно са установени 18 неотстранени несъответствия. Част от тях са липса на приложени доказателства за определяне на минималния обхват на забранени и разрешени за използване вещества и продукти, които да бъдат изследвани; не е предоставена процедура за второ независимо изследване на пробите в референтна лаборатория, която да гарантира резултата от изследванията, съгласно Наредба № 5 от 2018 г.

Освен това в предоставената от „Кю Сертификейшън“ процедура не е разписан ред за допълнителни проверки на проверяваните без предизвестие.

AgroPlovdiv1След проведени интервюта със служителите на компанията е установено непознаване на действащата нормативна уредба, както и пропуски по отношение на прилагането на контролната процедура. Освен това е установено, че не вземат предвид оценката от риск анализа за конкретния оператор, е посочено в позицията на МЗХГ.  Дружеството има право да кандидатства за разрешително след 6 месеца, каза Порожанов. Обясни, че при отнемане на разрешение на контролиращо лице, биологичните оператори имат право да сключат договор по техен избор с някое от другите обявени на сайта на министерството 14 контролиращи лица.

Проблем за контролираните

Неподновяването на сертификата на двете фирми е огромен проблем за около 900 фермери. Причината е, че те бързо трябва да сключат договор с нова фирма. МЗХГ им дава срок да представят новите договори с контролиращата фирма до 30 април, като в същото време указва, че договорите трябва да са сключени с дата до 31 март.

Информацията за подписването на новите договори при биопроизводителите идва на 28 март. Т.е. ако искат да са изрядни и да не ги обвинят в нарушение, те разполагат само с един ден за сключването на новите договори. Именно това ескалира и напрежението в бранша.

Били спекулации твърденията за редуцирана субсидия

От МЗХГ определят като спекулации твърденията на биофермери, че плащанията им за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са редуцирани с 50% само за биофермерите.

Изчисленията по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци са извършени първоначално за всички като конвенционално производство, без да се взима предвид биологичния статус на продуктите, твърдят от ведомството.

Вторият транш по обвързаното производство, както и плащането по Мярка 11 за биологични производители, се извършват след приключване на проверките за биологичен статус и преводите на сумите са предвидени за май и юни 2019 г. Същият механизъм е ползван и през предходните години.

По отношение на финансирането на мярка 11 „Биологично земеделие“ още в първите два приема през 2015 г. и през 2016 г., са одобрени и поети петгодишни ангажименти към над 4000 биопроизводители. С одобрението, приключило през 2016 г., бюджетът по мярката (300 млн. лв. за програмния период) е надхвърлен с над 50 млн. лв. през 2017 г., поради което не е възможно ново финансиране.

Същевременно индикаторите, заложени в програмата за брой производители и площи, са надхвърлени многократно. Прехвърляне на бюджет от други мерки не е възможен и поради това, че интересът по другите мерки на Програмата за развитие на селските райони е много голям, още повече, че по една част от тях не са достигнати заложените индикатори, се казва още в позицията на МЗХГ, без да се посочва кои.

Към момента България няма спрени средства за биологично производство по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., твърдят още от агроведомството.

 

* Използвани са снимки от публикациите в медиите

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *