Протест: Да спасим българското биопроизводство! Ще има ли български биохрани на трапезата ни?

4 април 2019
Коментари 0
Производител на: Uncategorized
4 април 2019, Коментари 0

Призоваваме ви! Да, точно вас! Всички собственици на бизнес, всички служители, всички майки и бащи, които искат на трапезата им да има БЪЛГАРСКИ биохрани, всички БУДНИ граждани на България.

Призоваваме ви да излезете с нас на протест, за да защитим Българското биопроизводство, да защитим нашето право и това на децата ни да имат достъп до чиста храна и чиста земя.

Да го защитим от какво ?

От промени в нормативната уредба, целящи да го унищожат.

От политически решения, които принудиха голяма част от хората да се откажат от биопроизводството у нас, а на останалите не остави друг избор, освен да излязат на протест.

Направихме многократни опити за диалог с Министерството на земеделието, храните и горите, който не доведе до никакъв резултат. Или по-скоро – доведе до обратен резултат: предприе се поредно действие, целящо разправа с неудобните и критикуващи хора. Отне се по незаконосъобразен, непрофесионален, неправилен и необоснован начин лицензът на „Кю сертификейшън‘‘ АД – сертифицираща фирма, оперираща у нас близо 16 години. Фирма, чийто изпълнителен директор Анна Карова е дългогодишен експерт и вземаше дейно участие във всички работни групи и семинари, касаещи био земеделието, и критикуваше недомислията в новата нормативна уредба.

По какъв начин стана това  може да видите ТУК.

По-горе разказаната случка е поредният епизод от разправата, която интензивно се води с биосектора от последните месеци на 2018-а година насам.

Прие се нова Наредба № 5, която предвижда налагане на големи санкции и дори отнемане на сертификата на производители при минимални грешки и без право на оспорване от негова страна, което да спре отнемането на сертификата. Това означава, че с една целенасочена проверка служители на МЗХГ могат да унищожат законен бизнес, граден с години. Това поставя нас – биоземеделците, в постоянен страх и риск, поради липса на по-горен контрол при такива крайни мерки на унищожение. Не само за нашия труд, но и за нашите семейства, ценности и идеи, в които вярваме. Наредба № 5 е в пълно несъответствие с европейските регламенти и добри практики, като поставя биопроизводителите у нас и контролиращите ги сертифициращи лица в безизходица и патова ситуация.

Въведе се една непосилна финансова тежест за биоземеделците с изискване на многобройни проби за пестицидни анализи, които те сами да заплащат, без ясно определени критерии и необходимост за същите.

През последните години постепенно биоземеделците, сертифициращите органи и неправителствените организации в сектора бяха изключени от междуведомствената комисия, която взема решенията в сектор „Биопроизводство“, като тя се ръководи от представители на министерства и агенции при липса на прозрачност и без диалог и реално сътрудничество с работещите в сектора.

ЦЕЛИТЕ НА НАШИЯ ПРОТЕСТ СА:

* Оставка на министър Порожанов и на отговорните длъжностни лица, довели до тази безпрецедентна ситуация на репресии и разправа със сектора, изчерпан финансов ресурс за биоземеделие и блокирани средства от ЕК по ПРСР

* Незабавна промяна в нормативната уредба, която да бъде синхронизирана с европейските регламенти и установените работещи практики

* Разследване по случая с отнемането на лиценза на „Кю Сертификейшън“

И най-вече да покажем, че ние, гражданите на България, сме  БУДНИ и няма да оставим произволът на държавната бюрокрация да унищожи нашия труд и мечти!

Българската традиция в биопроизводството е от зората на демокрацията и за 30 години е преминала през различни управления и правителства, но никога не е срещала такива репресивни мерки. Под една идея „БИОЛОГИЧНО земеделие – чиста храна и земя“ сме се събрали хора от различни браншове и сектори, всички с любов и грижа за създаденото от нас – семейни ферми, фирми за преработка и търговия, създаващи продукти, ценени в Европа и по света.

Нека не допуснем  всичко това ще бъде унищожено и закрито!

ПРИЗОВАВАМЕ ВИ НА ПРОТЕСТ НА 09.04.2019 г. (вторник) от 11.00 ч. пред Министерството на земеделието, храните и горите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *