БАБ не гледа безучастно случващото се между МЗХ и ДФЗ

14 юли 2014
Коментари 0

Производител на: ДФЗ, МЗХ, Писма
14 юли 2014, Коментари 0

БАБ не гледа безучастно случващото се между МЗХ и ДФЗ, изразява гласно своята позиция.

Преди повече от година, със заповед 03 – РД / 1820 от 21.06.2013 на тогавашния изпълнителен директор на ДФЗ – Румен Порожанов, бе обявен отделен прием на проекти по м.121 на биологични земеделски производители с бюджет в размер на 2 200 000 евро.

Много биологични земеделски производители подадоха проекти по мярката. Голяма част от тях са членове на Българска Асоциация Биопродукти. Доколкото разполагаме с информация, по тази заповед са подадени 58 проекта.

До този момент никой от нашите колеги не е получил писмо за одобрение или неодобрение на проекта. Повечето от тях са получили писма с искане на допълнителни документи през януари и февруари тази година. Всички са отговорили в срок, но след това няма никакъв отговор от ДФ Земеделие.

Българска Асоциация Биопродукти настоява за незабавен отговор за хода на разглеждане и одобрение на тези проекти, тъй като това е от особена важност за нашите членове, които не знаят да пристъпват ли към изпълнението на проектите и закупуването на заявените инвестиции.

Има много биопроизводители, които вече са направили съществени разходи, свързани с изпълнението на проектите и по-нататъшното забавяне на отговор относно одобряването на проектите и сключване на договори, поставя дейността им под сериозен риск от сътресения и фалити.

Настояваме лично Премиерът и Президентът да се намесят в конфликта между МЗХ и ДФ Земеделие в търсене спешно решение по въпроса, така че фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения.

 

 

 Заповед м.121 биопроизводители PDF формат

07.07.2014

София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *